Începând cu 21 februarie 2022, Regulamentul comunitar din 15 iulie 2020, nr. 1055, care face parte din primul Pachet Mobilitate și care introduce modificări la Regulamentul UE 1071/2009, privind exercitarea activității de transportator rutier de mărfuri și la Regulamentul UE 1072/2009, privind transportul internațional de mărfuri.

Printre principalele modificări ce vor fi introduse prin regulament, reamintim că, fără a aduce atingere celor 4 cerințe necesare exercitării activității (integritate, stabilire, aptitudine financiară și aptitudine profesională), Statele membre ale UE nu vor mai putea să decidă „impunerea unor cerințe suplimentare, proporționale și nediscriminatorii, pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a exercita profesia de operator de transport rutier”.

Disciplina națională cunoscută sub denumirea de „acces pe piață” va expira, așadar noi companii de transport rutier de marfă pot începe să funcționeze altfel.
Astfel acestea doar vor prelua de la o altă societate care este anulată din registru (pentru transfer de companie sau transfer de parc auto) sau cu intrare directă, prin intermediul vehiculelor disponibile din categoria de cel puțin Euro 5 și greutate totală la sarcină maximă de cel puțin 80 de tone.

În ceea ce privește transportul internațional, pe de altă parte, cu modificarea articolului 1 din vechiul regulament 1072/09 se stabilește că, începând cu data de 21 mai 2022, inclusiv firmele care intenționează să efectueze transport internațional de mărfuri rutier în numele terților de pe teritoriul Uniunii Europene cu vehicule de masă între 2,5 și 3,5 tone trebuie să fie în posesia Licenței comunitare.

O altă noutate importantă este aceea a cabotajului. De altfel, noua reglementare introduce perioada de „răcire”, potrivit căreia transportatorul care a efectuat transporturile de cabotaj permise (adică cele 3 transporturi de cabotaj, în termen de o săptămână, de la descărcarea transportului internațional care intră în țara gazdă) nu este permisă efectuarea altor operațiuni de cabotaj în următoarele 4 zile în aceeași țară în cauză.